Az én történetem...

Szia, üdvözöllek az oldalamon!

A nevem Hrabovszki-Borbás Krisztina, vegán életmód,- és táplálkozási tanácsadó. Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy  a növényi alapú táplálkozás alapjait, csínját-bínját, recepteket, személyes tapasztalatokat és történeteket osszak meg veletek, szakmai segítséget nyújtsak azoknak, akik szeretnének részben vagy teljes egészében áttérni a növényi alapú táplálkozásra. Hiszen, ahogy minden más étrendet, ezt is el lehet rontani. 

Ha valaki pár évvel ezelőtt azt mondta volna nekem, hogy "Te hamarosan vegán leszel!" biztosan hangosan felkacagok és tovább eszem a vasárnapi húsleves és rántott hús menümet. De szaladjunk vissza egy picit a legelejére...

Az egészséges életmód mindig is fontos volt számomra, főleg a sport, ami végig kísérte az egész életemet, hiszen kisiskolás korom óta versenyszerűen kézilabdáztam és a Testnevelési Egyetemen végeztem. Az egészséges életmódhoz jócskán hozzá tartozik az egészséges táplálkozás is, azonban ezzel mindig hadilábon álltam. Hiszen annyi fajta információ keringett az interneten, a tv-ben, de még az egyetemen is más-más álláspontok voltak. Mindenféle diéták, egészségtelen fogyókúrák, amikbe sajnos én is gyakran belefutottam. A kiegyensúlyozatlan és gyakran egészségtelen táplálkozástól pedig egyenes út vezetett az emésztési problémákhoz, refluxhoz, ekcémához és a súlyfelesleghez (amiről mindig azt hittem, vagy erre fogtam :) hogy genetika, amíg nem ismerkedtem meg a növényi táplálkozással).

Sosem voltam egy nagy húsimádó, de a tojás és tejtermékek mindig a gyengéim voltak. Babatervezés előtt ellátogattam egy természetgyógyászhoz, aki 4-6 hétre hús-,és tejmentes diétát javasolt az emésztési panaszaimra. Én ezt picit tovább gondoltam és mivel már több olyan ember is volt a környezetemben, aki növényi alapon táplálkozott, így én is bátorkodtam vegán étrendre váltani erre a pár hétre. Az elején teljesen kétségbe voltam esve, hogy most mit fogok enni, majd pár főzés után rájöttem, hogy sokkal színesebb skálán mozognak az étkezéseim, mint addig valaha. Életem egyik legjobb időszaka volt, rendeződtek az emésztési panaszaim, tele voltam energiával, istenieket ettem és megérkezett a legnagyobb csoda az életembe, megfogant a kisfiam.

A babavárás időszaka alatt újra elkezdtem enni mindent és úgy döntöttem, hogy élvezni akarom ezt az időszakot és azt adom meg a szervezetemnek, amit éppen megkívánok. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen majdnem 80 kilósan mentem a szülőszobára.

Hazatérve és a negyedik trimeszteren túl, lassan újra öntudatomra ébredve éreztem, hogy nem érzem jól magam a bőrömben. 77 kilót nyomtam, az emésztésem borzasztó volt, étkezéseimre sok mindent el lehetett mondani, de hogy egészséges lenne azt nem igazán. Inkább kaotikusnak és rendszertelennek jellemezném. Persze, most mondhatnád, hogy melyik újdonsült Anyának van arra ideje, hogy egészségesen táplálkozzon. De nekem pontosan a kisfiam volt a legnagyobb motivációm, hogy gyökeresen megreformáljam az étkezésemet és ne csak ideig-óráig tartson, mint eddigi életem során.

Miatta még nagyobb fontosságot kapott az életemben az egészség és a megelőzés, hiszen az lett a legfontosabb életfeladatom, hogy őt felneveljem.

Tudtam, hogy a növényi étrend lesz az én Utam, hiszen egyszer már megtapasztaltam a pozitív hatásait. Ahogy elkezdtem utána nézni a táplálkozási formák tudományos hátterének megdöbbenve tapasztaltam, hogy mára milyen tudás van a kezünkbe, hogy a növényi alapú táplálkozás a lehető legegészségesebb és legfentarthatóbb táplálkozási forma. (hiszem, hogy a fenntarthatóság is egy nagyon fontos kritérium, ha tudatos és egészséges életmódról beszélünk) De miért van az, hogy ezek az információk valahogy nem jutnak el hozzánk vagy, ha igen nem ültetjük át gyakorlatba? Bizonyára nagy szerepet játszik ebben a megszokás, hagyományok, társadalmi nyomás, média és, hogy a hús-,és tejiparban dollármilliárdok mozognak. Ugyan kinek az érdeke, hogy növényeket együnk?...(Erről bővebben a bejegyzéseimben olvashatsz)

Hosszú kutakodás, könyvek és tucatnyi tudományos kutatás után úgy döntöttem, hogy belevágok a teljes értékű növényi alapú étkezésbe. A húst egyik napról a másikra elhagytam, majd lépésenként minden állati eredetű táplálékot töröltem az étrendemből.

Mára büszke mondhatom, hogy szinte teljes mértékben növényi alapon táplálkozom, és soha életemben nem éreztem még ilyen jól magam a bőrömben. Plusz öröm, hogy ezzel a döntésemmel nem a csak a saját szervezetemnek teszek jót, hanem a környezetnek is. Az egészségi állapotom makulátlan, amit orvosi vizsgálatok is igazolnak és a mérleg 20 kilóval kevesebbet mutat, mint amikor hazatértem a kórházból. Olyan formában vagyok, amiben legutoljára gimnáziumban voltam, de az egészségi és lelki állapotom ezerszer jobb az akkori önmagamnál. Energikus és kiegyensúlyozott vagyok, életemben először úgy érzem, hogy teljes harmóniába kerültem. Egészségesen és teljes értékűen táplálkozom, hatalmas adagokat és finomakat eszem és egy pillanatra sem érzem úgy, hogy bármiről is le kellene mondanom.


Sőt mi több, a vegán konyha a szenvedélyemmé vált, hiszen a lehetőségek és az ízek végtelen tárháza nyílt meg azóta előttem. Ezt az oldalt pedig azért hoztam létre, hogy receptjeim és bejegyzéseim által megmutassam, hogy igenis van más út az egészséges táplálkozáshoz, ami nem csak fenntartható és pénztárcabarát lehet, hanem ízletes, változatos és laktató is.

A növényi étrend és a táplálkozástudomány pedig annyira magába szippantott, hogy itt nem állhattam meg. Tudtam, hogy ezt másnak is meg kell mutatnom és tanítanom, hogy igenis az egészség, a jó közérzet és a legjobb forma mindenkinek jár. Így elvégeztem egy akkreditált nemzetközi képzést, amellyel személyre szabottan is segíthetem azokat, akik el szeretnének indulni ezen az úton. Vegán életmód-, és táplálkozási tanácsadó lettem. Bízom benne, hogy életem során minél több embernek segíthetek és megtisztelnek a bizalmukkal, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az egészségünk a legnagyobb kincsünk. Mára közhellyé vált ugyan, de vészterhes időkben bizony megértjük valódi jelentését: "ha egészség van, minden van."....